English language version
Nederlands Nieuw Guinea (West Papua)


Peter, Sept. 30, 1959
 • De reden voor het opzetten van deze website was mijn behoefte om meer te leren over de plaats waar ik geboren was. Ik ben bezig te proberen objectieve informatie te verzamelen, om dit stuk geschiedenis te bewaren. Deze web site is opgedragen aan Nederlands Nieuw Guinea, van 1828 tot 1962 (het huidige West Papua, het voormalige Irian Jaya). Maar natuurlijk kun je niet naar een half eiland alleen kijken, zonder de geschiedenis voor en na die periode en dat van het eiland als geheel te beschouwen.
  Departure from Hollandia, Sept. 27, 1962
 • Mijn ouders verhuisden van Nistelrode, Noord Brabant, naar Hollandia, Nieuw Guinea in September 1957, waar ik werd geboren in December 1958. Mijn moeder kwam met 2 kinderen met de boot vanuit Fremantle, AustraliŽ, terug naar Nederland in September 1962 en mijn vader, die geschiedenis leraar was aan de HBS, in Januari 1963. In Augustus 2001 zijn mijn ouders terug geweest voor het 50-jarig bestaan van de HBS in Hollandia/Jayapura.
 • Als je informatie wilt delen die deze website meer compleet maakt, neem dan contact met me op,
  Peter van der Heijden


  I. Geschiedenis
  Ons Verhaal
  II. Bevolking
  1. Papoea's, 2. Taal, 3. Steden, 4. Onderwijs, 5. Genealogie, 6. Geld, 7. Postzegels, 8. Volkslied, 9. Vlag, 10. Tijd, 11. Foto's
  III. Kaarten
  IV. Militair
  V. Huidige status
  VI. Bibliographie
  VII. Gastenboek

  Er zijn 3 grote eilanden groepen in de Grote of Stille Oceaan: PolynesiŽ, MicronesiŽ en MelanesiŽ. Tot MelanesiŽ behoren (van West naar Oost) Nieuw Guinea, de Admiralty Eilanden, de Bismarck en Louisiade archipels; de Solomon Eilanden en de Santa Cruz Eilanden; Nieuw-CaledoniŽ en de Loyautť Eilanden; Vanuatu (voormalig Nieuwe Hebriden); Fiji; Norfolk Eiland; and talrijke kleinere eilanden.
  Nieuw Guinea is een eiland ten Noorden van Australia en net ten zuiden van de evenaar. Het grenst aan de Stille Oceaan in het Noorden, de Bismarck en Solomon zeeŽn in het Oosten, de Koraal Zee en de Straat van Torres in het Zuiden, en de Arafura Zee in het Zuidwesten. Nieuw Guinea is het op een na grootste eiland in de wereld (na Groenland); ongeveer 2.400 km lang (van het Noordwesten tot het Zuidoosten) en ongeveer 640 km op zijn breedst (van Noord naar Zuid), met een oppervlakte van ongeveer 791.000 km2.
  Nieuw Guinea is bestuurlijk in twee helften verdeeld: in het Westen West Papua (voormalig Irian Jaya, Irian Barat en Nederlands Nieuw Guinea), a propinsi (provincie) van Indonesie sinds 1969; in het Oosten Papua New Guinea, een zelfstandige parlementaire staat sinds 1975. De bevolking van het hele eiland, inclusief de kleinere aangrenzende eilanden, telde 4,7 miljoen inwoners in 1990, waarvan 1,6 miljoen in West Papua en 3,1 miljoen in Papua New Guinea.
  West Papua (Irian Jaya) bestaat uit het Westelijk half (413.000 km2) van Nieuw Guinea, haar eilanden: Japen, Noemfoor, Waigeo, Batanta, Salawati, Kofiau, Misool en Adi eilanden en de Schouten en Radja Ampat eilanden groepen. West Papua grenst aan de Ceram Zee en de Banda Zee in het Westen, de Arafura Zee in het Zuidwesten, en de Stille Oceaan in het Nooden; het grenst aan Papua Nieuw Guinea in het Oosten.
  Laast vernieuwd Oktober 22, 2007
  © 2000-2007 Peter van der Heijden. All rights reserved
  comments
  Legal
  Site Map
  Top